Spring naar content

Hier bij Het verhaal over vroeger

ontdek de historie

Op de Haagdijk zijn de verhalen van vroeger op straat te vinden. Kijk maar eens omhoog!

Aan diverse panden op de Haagdijk vind je uithangtekens die verwijzen naar de geschiedenis of naar de naam van het pand.

De Haagdijk is namelijk één van de oudste straten van Breda. Ooit was dit de verbinding van de vestingstad Breda met de heerlijkheid Haghe (Princenhage). In de eerste schriftelijke vermelding uit 1368 lezen we “de Haghedijc”. De dijk was gelegen in een nat en drassig gebied en verbond de hoger gelegen delen. Dit verklaart waarom de straat nog steeds een slingerend verloop heeft. Vanaf de 19e eeuw werden veel huizen op de Haagdijk omgebouwd tot winkels en bedrijven. Daarmee ontstond de bedrijvige en levendige straat die we nu nog steeds kennen.

Bij elk uithangteken hoort een verhaal over vroeger. Bijvoorbeeld het blinkend roodkoperen hert aan de gevel dat herinnert aan de voormalige bierbrouwerij Het Rode Hert. En De Cleynen Engel die te vinden is op de locatie van de vroegere grutmolen. Ook hadden veel panden een tot de verbeelding sprekende naam zoals de Witte Entvogel, de Princemantel, Den Vetten Os, de Groene Papegaey of Paert in de Wieghe.

Lees er meer over in het boekje: Haagdijk historische uithangtekens (klik op link om te openen)