Spring naar content

Hier bij Marty

is creatief stadmaker

Marty van de Klundert is geboren op de Haagdijk. Zijn moeder Annemiek was tot voorkort eigenaar van kapperszaak ‘Marty’: “Wat is er nu leuker dan je kapperszaak vernoemen naar je eigen kind?!”. Voor de kapperszaak en het huis waren veel verbouwingen. Een van de eerste herinneringen van Marty is dat zijn opa – die aannemer was – hem meenam naar de verbouwing. Marty heeft altijd meegeholpen met verbouwen. Hij bouwde zijn eigen studentenkamer op de Haagdijk, waar hij lange tijd zelf ook woonde. Door zijn studie in Delft vertrok Marty op een gegeven moment uit Breda, maar de kamers verhuurt hij nog steeds aan studenten.

In 2010 richtte Marty Spacevalue op aan de Raadhuisstraat in het Ginneken. Het is een creatief ontwerpbureau voor stedenbouw en ruimtelijke ontwikkeling. Het pandje in Ginneken werd snel te klein. Marty verhuisde met Spacevalue terug naar de Haagdijk: naast het pand waar hij geboren was. Het was eerst een winkel waar ze servies en pannen verkochten. Dat hebben ze verbouwd tot atelier. Bij Spacevalue noemen ze het kantoor een atelier, omdat mensen binnen kunnen wandelen om te zien wat er gebeurt. Vroeger was gebiedsontwikkeling iets dat door de gemeente bedacht werd. Marty wil de mensen hier meer bij betrekken. En dat gebeurt ook! Wekelijks komen er mensen binnenwandelen. Soms weten ze niet wat Spacevalue doet. Anderen komen heel gericht de panelen bekijken en geven hun mening.

Marty vindt de Haagdijk fijn, omdat je hier de opdrachtgevers kunt laten zien wat je doet en daarna zo de stad in loopt om een hapje te eten. Het is dicht bij de dynamiek en met de auto toegankelijk. De Haagdijk is altijd een plek geweest voor  ondernemerschap. Vroeger zaten alle handelshuizen op de Haagdijk, omdat je in de Tolbrugstraat de tol moest betalen. Er zit honderden jaren van historie in de straat. Dat voel je aan de vibe van de straat. Als je het ergens moet proberen dan hier! En natuurlijk is de Haagdijk ook veranderd. Vroeger liep je overal binnen, het was net een klein dorp. Je had een slager, een bakker en een groentenboer en iedereen wist wie iedereen was. De afgelopen tien jaar is dat veel diverser geworden. Dat vindt Marty juist ook leuker. Daardoor zitten er veel onverwachte ondernemers. Hij gunt de Haagdijken om veilig te blijven, maar wel de rauwheid behouden die het altijd heeft gehad. Op de Haagdijken hoeft het allemaal niet perfect gepolijst.

Benieuwd naar Martys Moeder, Annemiek? Bekijk de aflevering van M&M.

Kom eens buurten bij Spacevalue!

Haagdijk 39
4811 TN Breda
T. 076 820 0348

ma t/m do: 09:00 tot 18:00 uur
vr t/m zo: gesloten