Spring naar content

Leegstand als podium voor kunst

De Haagdijk is op zichzelf al een kleurrijk kunstwerk. Met een breed en divers aanbod vinden tal van doelgroepen hun weg naar de Haagdijk. Toch staat er helaas af en toe een pand leeg. In samenwerking met St. Joost, School of Art & Design, hebben we een nieuwe, tijdelijke functie voor deze panden bedacht. Een maand lang is hier kunst van St. Joost-studenten te bewonderen: zij brengen een Ode aan de Haagdijk.

Van oost naar west en aan de linker- en rechterkant: zes studenten krijgen de kans om hun kunst te laten zien aan de stad. Beschouw de historische Haagdijk dus als een soort openluchtmuseum, waar je je laat verrassen door het werk van de creatieve talenten die onze stad rijk is. Want dat talent mag gezien worden.

Loes Janssen is derdejaars studente Beeldende Kunst aan het St. Joost. ‘Wij volgen de minor “Arts & Humanity”. Met onze kunst willen we aspecten van de straat en de wijk eromheen belichten die veel bezoekers van de straat misschien niet meteen zien of kennen. Elk project presenteert een ander aspect: van nieuws uit het verleden tot de bewoners en ondernemers van vandaag.’

Gaston Creemers, eigenaar van Jean Bergé, is er in ieder geval blij mee. ‘Onze historische straat is al zo mooi. Iedere keer als je erdoorheen loopt of fietst, ontdek je weer iets nieuws. Van prachtige oude gevels en daken tot straatkunst. En met deze kunstwerken verrassen we ons publiek opnieuw.’

Deze samenwerking tussen het Ondernemersfonds en St. Joost School of Art smaakt naar meer. Beide partijen hebben de ambitie uitgesproken om ook andere lege panden in de binnenstad in te zetten als podium voor de creatieve talenten van St. Joost.

Ode-aan-de-Haagdijk-