Spring naar content
22

Feb

Intocht Prins van ut Kielegat vanaf Haagdijk

De tradities van het carnaval in ut Kielegat worden sinds vorig jaar stapsgewijs opgehangen aan het nieuw opgeschreven Verhaal van ut Kielegat. Daarin staat onder meer dat Prins Maurits na de herovering van Breda op de Spanjaarden zijn entree in de stad maakte op een paard. Ter nagedachtenis daarvan start Stichting Kielegat de intocht vanaf dit jaar niet meer op het Van Coothplein, maar aan het begin van de Haagdijk. Met groot gevolg zal Prins Arie d’n Irste de stad binnentreden.

Hoe ging dat?

Prins Maurits werd in die tijd vergezeld door nobelen, edelen en vorsten, maar vooral soldaten, burgers en boeren die blij waren om de herovering van de stad te vieren. Volgens het Verhaal van ut Kielegat deden zij spottende kleding aan om de draak te steken met de Spanjolen.

Traditie kracht bijzetten

De intocht is op zaterdag 22 februari om 14.00 uur aan het begin van de Haagdijk. Om de traditie nog meer kracht bij te zetten wordt Kielegatters gevraagd in stijl van de tijd van Prins Maurits te kleden. Stichting Kielegat heeft al wat van deze kleding geregeld.

Dus dé kans om met jouw carnavalsclubje je nieuwe outfits in te wijden en te showen. Maak je eigen vaandel, spandoek of vlag en bestorm zo met de carnavalsmaten ut Kielegat! – Stichting Kielegat

Ook zal die middag het bekende Bredaose carnavalsorkest ‘de Huysluy’’door de Haagdijk trekken.

Buttons van de Haagdijken

Tijdens de  intocht zal Prins Arie d’n Irste het bord van de Blauwe Schuit op Haagdijk 171 blauw schilderen ten teken dat carnaval gaat beginnen. Hij ontvangt hierbij de speciale Haagdijk buttons. Deze buttons zijn daarna gratis verkrijgbaar bij de winkeliers.

Grote optocht

De grote optocht is op maandag 24 februari. De route van de optocht is hetzelfde als vorig jaar. De grote en kleine wagens starten om 12.00 uur bij Café de Kopse Kant, aan het einde van de Haagdijk. De loopgroepen, paren en individuen starten iets later vanaf de Markendaalseweg. Vervolgens gaat de sliert over de Prinsenkade naar de Hoge Brug.

Invloed op het verkeer

zaterdag 22 februari: tussen 14.00 tot 15.00 uur afgesloten voor het verkeer. Parkeer ook niet je auto tijdens deze afsluiting.
maandag 24 februari: tussen 10.00 tot 16.00 uur afgesloten voor het verkeer. Parkeer ook niet je auto tijdens deze afsluiting.
De straten zullen daarvoor van 10.00 tot 16.00 uur voor het verkeer
afgesloten worden
U wordt gevraagd om uw auto niet te parkeren tijdens deze afsluiting.